HTML

Edit kicsi blogja

Lesz szó itt mindenről amit akartok. Csak ne győzzétek kapkodni a fejeteket a nagy téma- és szóáradatban. És szigorúan csak építő jelleggel kritizálok, viszont abból mindenki fog kapni, lehet nem is keveset. Másik blogom: http://lightscience.blog.hu/

Friss topikok

  • TLR4: Köszönöm szépen!!!Neked is sok sikert:)) (2007.10.03. 21:10) Minden körbe ér
  • tibor: Én az elválasztó diétára szavazok. Nem nehéz betartani, lehet enni, amennyi jól esik és hatásos.Lé... (2007.09.21. 10:53) Fogyókúrák nyomában...
  • TLR4: Köszönöm, időközben tovább finomítottam rajta, a hagymába egy kis kakukkfüvet érdemes tenni. (2007.09.12. 23:03) Egy kis főzés
  • TLR4: Igen, magánügy lenne, egy bizonyos határig az is, azonban ebben a faluban pl. hepatits járvány tör... (2007.09.05. 17:16) Egy fontos kérdés 2.
  • TLR4: ".Azt látom ,ujra és ujra ,hogy néhány ember lexikális tudása fenomenális ,de logikája..... semmi ... (2007.09.02. 23:13) A hiszékenység csúcsai

Linkblog

A leírt szó felelősségéről

2007.06.11. 17:37 TLR4

Sokat gondolkoztam már régebben is ezen a témán. Amit leírunk, az nem marad nyomtalanul, főképp ha nyilvánossá válik, akkor egy mondat önálló életet is élhet. Éppen ezért nem mindegy az, hogyan fogalmazunk egy cikkben, és mit írunk le oda.

Különösen, ha olyan műfajokról van szó, mint pl. ismeretterjesztés, politikai újságírás, tankönyv, jegyzet, sőt még a bulvársajtóban sem maradnak a dolgok következmény nélkül.
Azon gondolkoztam, különösen az ismeretterjesztés, tankönyvírás kapcsán, hogy aki leír egy olyat, ami szakmailag nem helyes, és annak nincsen semmiféle következménye, az rendkívül veszélyes tud lenni.
Hiszen, akik ezt nem tudják még amiről az adott írás szólt, és ráaásul az érvelés még logikusnak is tűnik, akkor az adott olvasók rosszul fogják tudni, ha nincsen meg azaz ismeretük, hogy rájöjjenek a szakmai bakira.

El tudom hinni, hogy ha valakire rábíznak egy témát, hogy írjon belőle mondjuk tankönyvrészletet, amihez annyira nem ért, de rendelkezik alapismeretekkel, lesz az írásában valamennyi hiba, elírás. De ha írunk valamit,akkor nem az a legcélszerűbb, ha átnézetjük a szakma egyik legkiválóbb képviselőjével? Ez senkinek sem megalázó, és csakis a mi igényességünkről vall.
Vagy a másik megoldás, ami már munkaigényesebb, hogy mi magunk nézünk utána azoknak a dolgoknak, amikben nem vagyunk teljességgel bizonyosak. A harmadik lehetőség: nem vállaljuk el a dolgot, ha nem értünk hozzá.

A szerkesztő helyében én kizárólag olyanokra bíznám ezt, akik a szakterület legkiválóbbjai közé tartoznak. Ha ez valamilyen oknál fogva mégsem lehetséges, akkor a szerkesztőnek kell minden állítást pontról pontra végig olvasni, hogy ne legyenek benne esetleges szakmai hibák.

Szerintem ez egy tankönyv esetében megengedhetetlen, bármilyen természetű szakmai hibáról is van benne szó. Nem akarok konkrét példákkal előállni, mert szeretném elvégezni az egyetemet még ebben az életben, de tudnék írni erről konkrétan is.

2 komment

Címkék: kritika írás megmondás

A bejegyzés trackback címe:

https://editta.blog.hu/api/trackback/id/tr1796816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pinyáskó Szvetlána 2007.06.12. 10:02:34

szerintem is tankönyv esetében ez megengedhetetlem.De sajnos most nagyon sok olyan könyv van, ami szakmai hibákat tartalmaz, ami megneheziti az ugyse könnyű anyag megéemésztését. )

TLR4 2007.06.12. 12:36:54

Hát igen, sajnos ez van... Emiatt is szoktam lehetőleg a legtöbbféle tankönyvből tanulni, csak hát ugye ez időigényes tevékenység, ha van 1 nagyon jól megírt naprakész tankönyv magyar nyelven, az nagyban lerövidíti az időtartamot.
süti beállítások módosítása