HTML

Edit kicsi blogja

Lesz szó itt mindenről amit akartok. Csak ne győzzétek kapkodni a fejeteket a nagy téma- és szóáradatban. És szigorúan csak építő jelleggel kritizálok, viszont abból mindenki fog kapni, lehet nem is keveset. Másik blogom: http://lightscience.blog.hu/

Friss topikok

  • TLR4: Köszönöm szépen!!!Neked is sok sikert:)) (2007.10.03. 21:10) Minden körbe ér
  • tibor: Én az elválasztó diétára szavazok. Nem nehéz betartani, lehet enni, amennyi jól esik és hatásos.Lé... (2007.09.21. 10:53) Fogyókúrák nyomában...
  • TLR4: Köszönöm, időközben tovább finomítottam rajta, a hagymába egy kis kakukkfüvet érdemes tenni. (2007.09.12. 23:03) Egy kis főzés
  • TLR4: Igen, magánügy lenne, egy bizonyos határig az is, azonban ebben a faluban pl. hepatits járvány tör... (2007.09.05. 17:16) Egy fontos kérdés 2.
  • TLR4: ".Azt látom ,ujra és ujra ,hogy néhány ember lexikális tudása fenomenális ,de logikája..... semmi ... (2007.09.02. 23:13) A hiszékenység csúcsai

Linkblog

A hiszékenység csúcsai

2007.08.15. 09:21 TLR4

Gondoltam, leírok néhány dolgot, ami józan ésszel teljesen lehetetlennek tűnik, ennek ellenére az emberek úgy elhitték, hogy az számomra teljesen hihetetlen volt. Íme az első:

Volt egy pár éve már, talán 2004-ben -ha jól emlékszem- amikor megjelent egy hirdetés, miszerint a József és Mária házhoz jön, Mária a fa alatt élőben megszüli a kis Jézust, szülészorvosokkal meg minden. A következő plakát készült erről:
























Nos, ez talán meghökkentő, de rengeteg ember rendelte meg a szolgáltatást, és ha jól emlékszem, sajtóbotrányok középpontjában állt. A katolikus egyház is felháborodott, az egyébként házifeladatnak készült hirdetésen, ami a fogyasztói társadalom elvakultságát akarta bebizonyítani. Azt hiszem, remekül sikerült.

Ezek után meg is említhetném a különböző spameket, amik pl. az iwiw-et rendszeresen lassítják. Annyi ember hitte el, hogy fizetős lesz a messenger, vagy ha továbbküldik a lánclevelet, akkor kapnak ajándék iwiw meghívót vagy éppen ha nem küldik tovább, valami nagy ultra szerencsétlenség történik velük. Ezeket olyan szépen elhitték az emberek, hogy az már iskolapélda volt.

A harmadik ilyet tegnap vettem észre, amikor volt egy ironikus videó otthoni mellplasztikáról az indán, és a videó utáni kommentekben az emberek felháborodva írták, hogy milyen gusztustalan egy dolog, és hogy nagyon remélik, nálunk nem vezetik be a terméket.

Ezek után én már nem csodálkozom azon, hogy elhiszik tényleg jó az őssejt fokozó,és elhiszik,hogy van valami kínai természetesanyag rákgyógyszer, amit jó drágán eladnak. Ha elhiszik, hogy az orvosokat nem érdeklik a betegek és még sorolhatnám, mindazt, amit az emberek elhisznek, amit nem kellene.

8 komment

Címkék: kritika botrány társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://editta.blog.hu/api/trackback/id/tr74140359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dobrotka Béla 2007.08.19. 09:37:43

Kedves honlap tulajdonos!
Vannak kételyeink szinte minden területen, de ha ez bennünk gondolatot ébreszt, akkor legyen pontosabb. Az őssejt fokozó Magyar találmány, hogy jön ide a kinai anyag?! Nézzen utánna jobban, mielőtt véleményt állít ki-ezek szerint saját magáról. Üdvözlettel: Dobrotka Béla

TLR4 2007.08.19. 10:54:43

Ez nem az őssejtfokozóra vonatkozott, csak felsorolás szinten. De lehet, a fogalmazás nem volt elég pontos.
Amúgy elég szégyen, hogy az őssejt fokozót találmánynak titulálják egyesek, miközben semmiféle elérhető, impact factoros publikációval nincsen alátámasztva a hatásossága. A másik dolog, pedig, hogy ez vagy egy nagy humbuk vagy pedig írtó veszélyes szer lehet, mert táplálékkiegészítőként van árulva, így nincs olyan vizsgálatok alá vetve, mintha gyógyszerként lenne, viszont olyan hatásokat tulajdonítanak neki, ami enélkül nagyon veszélyes lehet.

Szenci Réka 2007.08.30. 23:11:55

Üdvözlöm! Teljesen felháborodtam amiket itt le ír .Talán ha tapasztalta volna az őssejt kapszulák hatását nem Ír le ilyen badarságokat .Édesanyám 77 éves az orvosok szerint meg fog vakulni .2 hónap után a régi szemüvegeivel lát ami 3 dioptriával gyengébb az utolsó szemüvegétől .A fizikai állapota a 30 évvel ezelőtti szintre került .Bottal járt és 100méter gyaloglás megerőltető volt számára évek óta .13 féle gyógy szert szedett ,amiket már nem szed (orvosi rendelésen irták fel neki ).A mult héten fölszedték a kertben termelt krumplit és anyukám végig (több órán keresztül )dolgozott vele a kertbe .Ismerőseim között több a tapasztalat ,de fölöslegesen osztom meg önnel aki azt terjeszti ,hogy az orvosok milyen lelkiismeretesen dolgoznak a betegekért .Tisztelet a kevés kivételnek .Sajnos eddig még nem sikerült sok ilyen orvossal találkoznunk .Ez a "botrány " felháboritó ami most folyik.Az én ismerőseim köszönöm jól vannak és gyógyszer helyett inkább maradunk a megszokott táplálék kiegészitőknél ,amitől jól vagyunk mégha daganat keltő is lehet .a gyógyszerektől pedig mellékhatás gyanánt kishiján kilyukadt a gyomrom .Hiába a gondos orvosi felügyelet és az egészséges életmód .Mindenki mindenről másképp gondolkodhat ,de ne tegye ezt más kárára . Kérem Önt amig nem bizonyitott valami ne terjessze .A hit fél gyógyulás .Előfordulhat ,hogy Önnek is szüksége lehet rá .Talán még az Őssejt fokozó kapszulákra is nem csak a hitére.Korlátolt , buta emberek mindig voltak és vannak sajnos akik gondolkodás nélkül terjesztenek minden szembejövő pletykát .Nézzük meg talán ,honnan származik a HÍR még mielőtt ártanánk másoknak ezzel együtt magunknak is ami csak később fog lejönni ha van olyan szinten az illető .Üdvözlettel:Szenci Réka

Szenci Réka 2007.08.30. 23:26:38

Bocsánat :lenne egy kérdésem .Az orvosoknak van engedélyük ,hogy rajtunk kisérletezzenek ?Milyen vizsgálatokon tud átjutni egy olyan gyógyszr amire rá van irva ,hogy mellékhatásként halált okozhat .Talán ki kellene próbálnia egyet -kettőt ,hogy ameggyőződését alátámassza..Esetleg tudok ilyet ajánlani ,de jó orvost is aki már azt mondja ,hogy ne gyógyszerezzük a gyerekeinket ,sőt magunkat se .Tisztelem a jó orvoskatés ezután is kérek tanácsot tőllük .Ők is elismerik azt is ami megmagyarázhatatlan .A GYÓGYULÁST ..Minden jót :Szenci Réka

TLR4 2007.08.31. 08:22:18

Szerintem nyugodjon kicsit meg, és vegye elő a józan eszét. Az orvostudományról, de bármelyik más természettudományról nem beszélhetünk, csakis hideg fejjel.
Egy gyógyszerben egy orvos, gyógyszerész stb. nem hihet, neki tudnia kell, miért adja a betegnek. A beteg viszont hihet abban, hogy meggyógyul. Sőt hinnie kell benne, és mindenekelőtt bíznia az orvosában. Csak az a különbség, hogy ezek a gyógyszerek, amit gyógyszertárban lehet kapni, be vannak vizsgálva, többféle kísérleti stádiumon mennek át. Ennek az a lényege, hogy az állatkísérletekkel kezdik, ha mindent rendben találnak elkezdik a klinikai kísérleteket ellenőrzött módon, többféle stádiumon át, úgy hogy mire az adott szert bevezetik a piacra-tehát árulni kezdik-az adagolás a lehető legoptimálisabb legyen és ne legyenek a szernek halálos mellékhatásai. De ezek a kísérletek a legjobban ellenőrzött módon folynak. Természetesen hatás nincsen mellékhatás nélkül, ez van.
Miért is van erre szükség? Azért mert állatokon és embereken a gyógyszerek eltérő módon hatnak. Sőt az embereken is eltérő módon hatnak, azt hiszem, nem kell magyarázni, hogy minden ember eltérő génállománnyal rendelkezik, ezért is kellenek, a bevezetés előtti kísérletek. Attól, ha valami nem okoz kárt a patkánynak, mérgező lehet az emberre. És ezzel van az egyik probléma. A maguk "csodaszerén" állítólag csak patkánykísérletek folytak, mielőtt a piacra dobták -megjegyzem a Pécsi Tudományegyetem tudtán kívül, tudományos publikáció nem készült az ügyről, és nagyon sok pénzért végezték ezt. Maga szerint ez helyén való? Egy tudós nem engedheti meg magának az ilyet. Először publikáció kell. A tudós abból él, ezzel csak lejáratja magát, ha ilyen típusú vizsgálatokat végez. Nem lenne ezzel baj, ha a kutatók publikáltak volna valamit, és nem az Index.hu -ra kerül fel a híre először, ami tudományos szaklapnak jóindulattal sem nevezhető. A másik elgondolkoztató dolog, hogy táplálékkiegészítőnek van árulva, ezzel meg lett kerülve az összes olyan vizsgálat, ami a gyógyhatást, vagy a káros hatásokat igazolta vagy kizárta volna. Tehát, ha a szer táplálékkiegészítő nincsen neki őssejtfokozó hatása sem.
Miért lehet veszélyes a szer? A sejtek osztódását nagyon finom mechanizmusok szabályozzák, így az őssejtekét is. Ebbe csak úgy belepiszkálgatni, egy táplálékkiegészítő által,ellenőrizetlen módon, nos ez veszélyes üzem. Ezzel rákot okozhat a szer.A másik verzió, hogy egyszerűen beteg emberektől szedik el a pénzt, mert azért ez nagyon drága szer, és tulajdonítanak neki gyógyhatást, ami egy ilyen táplálékkiegészítőnek nem lehet, ezzel átverik az embereket. Remélem, sikerült kicsit megértetnem Önnel a probléma lényegét.

TLR4 2007.08.31. 09:46:00

Még egy megjegyzés: Önök, akik így reklámozzák, úgy szedik, ahogy jólesik -saját felelősségre. DE más embereket ne bolondítsanak meg vele, és ezaz ő érdekük. Nem kárt akarunk ezzel, csak megóvni az embereket az esetleges káros mellékhatásoktól vagy éppen attól, hogy kifizet érte valaki egy vagyont a gyógyulás reményében, és mivel egy ártalmatlan táplálékkiegészítő esetében lenni szokott nem hat semmit... Csakhogy ez a szer nem ártalmatlan táplálékkiegészítőként van reklámozva. Ez itt a probléma.

Szenci Réka 2007.09.02. 19:15:04

Üdvözlöm! Jó atéma .Sajnos sokan visszaélnek valóban lehetőségekkel .Egyetértek Önnel ebben ,de ugy látom megint megerősitett egy mási témában .Azt látom ,ujra és ujra ,hogy néhány ember lexikális tudása fenomenális ,de logikája..... semmi .Megrögzötten ragaszkodik a tanultakhoz mégha azt már néhányan hiteltérdemlően bizonyitották is hogy baromság .Most aza problémája ,hogy milyen megnevezése van a szernek és mellesleg igen jó a hatása pedig táplálékkiegészitőként hatástalannak kéne lennie ?Szigoruan épitő jelleggel !Kisérlet .Az egész életünk egy kisérlet azok miatt akik olyan okosnak hiszik magukat és közben láthatjuk tönkre tesznek minket és ami rosszabb a gyerekeinket is .
(védőoltás romlott élelmiszer stb ) talán ez a sok okos erre figyelne jobban .Három felnőtt és egy tini lányom van( Kettő főiskolás a két kicsi ,még a jövő titka mindenesetre gimibe járnak )Tanitom őket kicsi koruk óta ,hogy ne magoljanak hanem logikusan épitsék fel a gondolatmenetet . Müködik .Meghallgatják amit mondok és beépitik a maguk kis életébe amit hasznosnak találnak ,de nem vetik el mereven azt se amit még nem tudnak elfogadni . Nem akarok bántani senkit . Nem ez a célom.,viszont amit nem próbálok ki nem alkotok róla véleményt a megnevezése alapján főként nem .A c vitamin állitólag ártalmatlan ugy tudjuk ,de sajnos az én párom a gyógyszertári c vitamintól rendszeresen elájul .Ki tudja miért ? Az orvosunk sem akarta elhinni ,de a tény az tény .Nem tudják az okát .Nem jó nem szedi .Ennyi .Üdvözlettel :Sz K

TLR4 2007.09.02. 23:13:58

".Azt látom ,ujra és ujra ,hogy néhány ember lexikális tudása fenomenális ,de logikája..... semmi .Megrögzötten ragaszkodik a tanultakhoz mégha azt már néhányan hiteltérdemlően bizonyitották is hogy baromság"

Csak azt nem tudom, hogy a fenti dolgok közül, amit említettem, mit bizonyítottak volna be, hogy baromság. Nem hallottam róla, pedig azt hiszem, a lehető legfrissebb információkkal rendelkezem a témáról, és annak ellenkezőjének a bizonyításáról mégcsak nem is hallottam. Pedig nem éppen buta emberektől tanultam, amit.

"Most aza problémája ,hogy milyen megnevezése van a szernek és mellesleg igen jó a hatása pedig táplálékkiegészitőként hatástalannak kéne lennie ?"

Nem a megnevezéssel van probléma, ugyanis a két fogalom teljesen külön dolog. A táplálékkiegészítő és a gyógyszer között a különbség olyan, mint ég és föld, éppen emiatt teljesen más szabályok vonatkoznak rájuk.
A táplálékkiegészítőnek nincsen gyógyhatása. Az emberek azért szedik, ha nem jutnak elég vitaminhoz, vagy ásványi sóhoz, akkor legyen ami pótolja. Ez a lényege. Sem több, sem kevesebb. Feleslegesen szedni meg hülyeség, ha a táplálkozásunk egészséges. Egy afrikai éhezőnek érthető, hogy esetleg szüksége van pl. karotin tablettára, de egy európainak, aki meg tudja venni a sárgarépát a zöldségesben, annak teljesen felesleges szednie. Tehát ez is olyan dolog, amit mértékkel kell űzni. Nem beszélve arról, hogy egy normális zöldség sokkal nagyobb gasztronómiai élvezetet nyújt, mint valamilyen tabletta.
A C vitaminnal meg az a helyzet, hogy nem magától a C vitamintól lehet a férjének baja, hanem esetleg valamely más komponensre lehet esetleg allergiás. Bevallom, én sem tudom, egyszerűen azért, mert nem értek még ehhez. Majd pár év múlva:)
De valóban egyszerűen megoldható, másfajta tablettát kell bevenni, vagy másképpen kell pótolni a C vitamint: savanyú káposzta, paprika, citrusfélék stb. Bevallom, inkább a zöldségek, gyümölcsök pártján állok, én csak akkor szoktam C vitamin tablettát szedni, amikor különösen szükséges pl. vírusfertőzés, vizsgaidőszak. Nem azért, mert valami bajom lenne tőle, vagy bárki másnak, egyszerűen normálisan teljesen felesleges.

A gyógyszereket meg akkor kell szedni, ha betegek vagyunk. Ha bele kell avatkozni a kóros folyamatokba. Ha ez nem történik meg, akkor meg ugye még betegebbek leszünk stb. nem kell magyarázni. Azonban ez nem járhat mellékhatások nélkül, ha valamelyik gyógyszer hat is, annak lehetnek kellemetlen mellékhatásai. Éppen emiatt kell a szigorú ellenőrzés. A gyógyszerek nem játékszerek, nem mondom, hogy mindegyik tökéletes, de ez van. De legalább a vizsgálatok megbízhatóak, és akik felírják tanultak egyest és mást, értenek hozzá. És azt hiszem, ez a lényeg.

A baj ott kezdődik, ha a két dolgot összemossák, és azt hiszem, hogy ez megtörtént. Egy táplálékkiegészítőnek tulajdonítanak olyan hatást, amivel nem rendelkezhet, mert akkor már gyógyszer lenne, és lehetnek mellékhatásai pl. daganatot okozhat jelen esetben, és ez a hatás igen logikus is. És ez az összemosás nagyon veszélyes, főként azokra, akik nincsenek tisztában a fogalmakkal. Remélem, sikerült érthetővé tennem a dolgot valamennyire.
süti beállítások módosítása