HTML

Edit kicsi blogja

Lesz szó itt mindenről amit akartok. Csak ne győzzétek kapkodni a fejeteket a nagy téma- és szóáradatban. És szigorúan csak építő jelleggel kritizálok, viszont abból mindenki fog kapni, lehet nem is keveset. Másik blogom: http://lightscience.blog.hu/

Friss topikok

  • TLR4: Köszönöm szépen!!!Neked is sok sikert:)) (2007.10.03. 21:10) Minden körbe ér
  • tibor: Én az elválasztó diétára szavazok. Nem nehéz betartani, lehet enni, amennyi jól esik és hatásos.Lé... (2007.09.21. 10:53) Fogyókúrák nyomában...
  • TLR4: Köszönöm, időközben tovább finomítottam rajta, a hagymába egy kis kakukkfüvet érdemes tenni. (2007.09.12. 23:03) Egy kis főzés
  • TLR4: Igen, magánügy lenne, egy bizonyos határig az is, azonban ebben a faluban pl. hepatits járvány tör... (2007.09.05. 17:16) Egy fontos kérdés 2.
  • TLR4: ".Azt látom ,ujra és ujra ,hogy néhány ember lexikális tudása fenomenális ,de logikája..... semmi ... (2007.09.02. 23:13) A hiszékenység csúcsai

Linkblog

Dopping, Tour de France és a többiek

2007.07.26. 16:47 TLR4

Legalább 8 éve nézek minden nyáron Tour de France-t. Szeretem, mert jó nézni a szép tájakat, városokat, jó belenézni a biciklisek világába legalább ennyire. Egy nyugodt, délutáni program, amin nyugodtan el lehet aludni ebéd után. A másik, pedig, hogy jó a közvetítés a Eurosporton, ezért sem unalmas. Az elmúlt napokban érdekes, sajnálatos események rázták meg az idei Tour tisztaságát.

Az egyik ilyen Vinokourov lebukása volt, ami azért engem is megdöbbentett. Na, nem a doppingolás ténye döbbentett meg... aztán ezután Moreni (nem egy nagy név) bukott le , akit bilincsbe verve vittek el, ugyanis Franciaországban a doppingolás bűncselekmény. Moreni vétsége miatt az egész Cofidis csapatnak mennie kellett.

De a legnagyobb botrány mégiscsak a dán Rasmussen körül alakult ki. Már elindulása is kétséget von maga után, mert nem jelent meg a doppingvizsgálatokon. Ennek ellenére a szervezők nem tiltották el, és vezette a Tourt. A saját csapatának is hazudott, mert saját állítása szerint Mexikóban készült, közben pedig Olaszországban volt. Tegnap pedig még mindent összehordott, hogy adminisztrációs hiba miatt nem találták Mexikóban és mennyire fontos neki a tiszta Tour.

Amikor az igazság kiderült, a szponzor (Rabobank) se bírta tovább, azért nem adhatja tovább a nevét egy ilyen botrányhoz, negatív fényt szórna rá elég erősen.  Ráadásul a tegnapi szakasz befutón állítólag a közönség se állta meg felháborodás nélkül Rasmussen viselkedését, pedig azok az emberek aztán fanatikusan szeretik a Tour-t, a biciklistákat, az egészet. Ez a kettő ok közösen vezetett arra, hogy a csapat szempontjából a lehető legjobb megoldást válasszák, Rasmussent zárják ki a csapatból, hiszen nem bukott le, ez azzal egyenértékű hivatalosan, hogy Rasmussen feladta  versenyt. A csapat pedig versenyben maradt, ellentétben a Cofidisszel.

Felmerül a kérdés, miért hagyták Rasmussent elindulni a Tour-on? Talán amiatt, mert most nincsenek olyan versenyzők, mint Armstrong, Ullrich voltak pár éve és marketingfogásnak szánhatták, hogy izgalmasabb legyen a verseny, hogy végre van valaki, aki sokkal jobb a többieknél. Csak mindez visszaütött, méghozzá negatívba és az elmúlt évek egyik legnagyobb botrányát vált. Mindenesetre én a szervezők helyében ezen igen elgondolkoznék.

Az számomra mindvégig bizonyos volt, hogy nem tiszták a versenyzők (tisztelet a kivételeknek, kis naív kislány gondolja csak vannak olyanok is), azért ilyen teljesítményre, megterhelésre, mindenképpen szednek valamilyen teljesítményfokozót, és legtöbb illegális módszer pl. exogén tesztoszteron, eritropetin, vérdopping stb., de vannak azért olyan szerek, amelyek legálisak. Csakhát azok vagy hatnak vagy nem. És itt mindenki nyerni akar vagy legalábbis végigmenni.

A kérdés csupán az, hogy mikor buknak le. Verseny alatt, előtt vagy után? Vagy olyan jól időzítenek, hogy amikor doppingvizsgálat van, akkor éppen negatív lesz a teszt. A másik lehetőség, hogy olyan szert használnak, amit még nem vizsgálnak.

De nehogy azt higgyjük, hogy a doppingbotrány csak a kerékpársportot érinti. Szoros összefonódások vannak, élnek bizonyos orvosok, mint az a Fuentes doktor, akihez állítólag a teniszező Nadal és a Real Madrid focicsapat egyes tagjai is ellátogattak már. Ez sem lep meg, vagy amikor a magyar kalapácsvetők nem produkáltak elég vizeletet néhány éve.

Szerintem nincs igazuk azoknak, hogy le kellene venni a kerékpározást az olimpiáról, ennek alapján a többi sportot is lehetne bűntetni. Inkább oda kellene figyelni jobban, és olyan szabályokat hozni, amelyek segítik a tiszta sportot.

Az emberek tudják, hogy doppingolnak egyes sportolók, naivitás lenne az ellenkezőjét állítani, de ugyanúgy el fognak járni meccsekre, vagy hegyi szakaszokra a Tour-on, hogy végigkövessék kedvenceiket. Én is ugyanúgy megnézem a Tour-t, habár mérges vagyok rájuk és jobban szeretném, ha a versenysport minden ága megtisztulna a doppingszerektől.

Szólj hozzá!

Címkék: kritika sport botrány dopping tour de france

A bejegyzés trackback címe:

https://editta.blog.hu/api/trackback/id/tr2125896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása