HTML

Edit kicsi blogja

Lesz szó itt mindenről amit akartok. Csak ne győzzétek kapkodni a fejeteket a nagy téma- és szóáradatban. És szigorúan csak építő jelleggel kritizálok, viszont abból mindenki fog kapni, lehet nem is keveset. Másik blogom: http://lightscience.blog.hu/

Friss topikok

  • TLR4: Köszönöm szépen!!!Neked is sok sikert:)) (2007.10.03. 21:10) Minden körbe ér
  • tibor: Én az elválasztó diétára szavazok. Nem nehéz betartani, lehet enni, amennyi jól esik és hatásos.Lé... (2007.09.21. 10:53) Fogyókúrák nyomában...
  • TLR4: Köszönöm, időközben tovább finomítottam rajta, a hagymába egy kis kakukkfüvet érdemes tenni. (2007.09.12. 23:03) Egy kis főzés
  • TLR4: Igen, magánügy lenne, egy bizonyos határig az is, azonban ebben a faluban pl. hepatits járvány tör... (2007.09.05. 17:16) Egy fontos kérdés 2.
  • TLR4: ".Azt látom ,ujra és ujra ,hogy néhány ember lexikális tudása fenomenális ,de logikája..... semmi ... (2007.09.02. 23:13) A hiszékenység csúcsai

Linkblog

Itthon vagy külföldön?

2007.05.29. 14:17 TLR4

Sok szó esik mostanság a külföldi munkavállalásról, az agyelszívásról, és arról, hogy a magyar orvosok is inkább kimennek külföldre. Mivel én is érintett vagyok a kérdésben -tehát megfordult a fejemben a gondolat-itt és most írok róla egy postot.

Szóval mikor megkérdezik tőlem, hogy mi szeretnék lenni, miután elvégzem az egyetemet, és válaszolok rá, hogy inkább valami kutatósdit játszanék az élet színházában, és nem gyógyítósdit, a következő kérdés általában, hogy itthon vagy külföldön? Erre nekem az az egyszerű, de annál inkább elvi válaszom, hogy lehetőleg itthon. Erre aztán általában meglepődnek.
Na, nem azért, mert nem vágyódok arra, hogy esetleg az Alpokban éljem mindennapjaim (nagyon simán el tudnám képzelni és még túl nagy fantázia sem kell hozzá), hanem amiatt mert úgy gondolom, hogy ha már befektetett az állam (pontosabban a szüleim adóforintjaiból) a képzésemre, akkor valami értelmeset is hajtsak végre az országnak, vigyem előre a dolgokat a legjobb képességeim szerint. Viszont az is igaz, hogy ki kell menni tanulni, világot látni, de hát mire valók az ösztöndíjak, ha nem erre?!

Persze, sokan mondják nekem, hogy úgysem itthon fogok dolgozni (persze van rá sansz, ha nem kapok állást, mondjuk pénzhiány miatt vagy jobb esetben megdobnak egy olyan ajánlattal, amit képtelenség visszautasítani), mert hát miért jó fele annyiért ugyanazt a munkát elvégezni? Ennek ellenére, mégis úgy döntenék, hogy 2-3 évnél tovább nem nagyon maradnék kint tovább, amint lehetőségem nyílik rá, rögtön visszajönnék. Hiszen, mégiscsak arra neveltek itten (különösen a Bolyaiban), hogy országépítősdit játszak vagy mit.

Természetesen, azokra nem tudok haragudni, mert valamilyen oknál fogva úgy döntöttek, hogy kint építik fel a karrierjüket. Valószínű, számukra ez volt akkor a legjobb megoldás. Ezt mindenki maga döntse el. És ha kint külföldön jobb a megélhetés -tekintettel arra, hogy az embernek 1 élete van- nem vethető meg egy ilyen döntés. Ezt mindenkinek saját magában kell mérlegelnie, hogy mit tesz a lekiismerete és a lehetőségei szerint. Viszont a tudomány az egy tipikusan nemzetközi dolog, dehát mégiscsak akkor leszünk hatékonyabban hatással a magyar társadalom épülésére, mint értelmiségiek, ha itthon maradunk, ha lehetséges.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://editta.blog.hu/api/trackback/id/tr6188795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maga 2007.07.25. 08:58:20

Elszigetelve szerintem itthon sem lesz az ember, mert a tudóstársadalom, ahogyan te is megállapítottad, elég nemzetközi -- annyi csak a különbség, hogy a kinti megbecsülés (és a fizetések!) tizedét sem kapja meg az ember.
Ugyanakkor szerintem mégis jól döntöttél. Különösen azért, mert külföldön (ha csak nem sikerült beleülnöd valami extra lehetőségbe) mindent a nulláról, vagy még onnan is hátrábbról kell kezdened. Ezt sokan nem veszik tekintetbe, mielőtt elindulnának.
süti beállítások módosítása